Sådan matcher du vin og mad

Hvis du har planer om at invitere dine gode venner eller din tætte familie på middag i weekenden, har du sikkert allerede en masse idéer til, hvad der skal serveres. Maden er nemlig en vigtig del af ethvert selvskab, da det højner den gode stemning og giver din gæster lyst til at komme igen og igen.

Men hvis du ikke også servere en god rødvin til maden, går du glip af noget. Mad og vin passer nemlig helt exceptionelt sammen, og hvis du sørger for at matche din menu med den rette vin, kan du se frem til smagsoplevelser af en helt anden verden.

Men hvordan matcher du dine retter med den rette rødvin? Læs mere herunder og blive klogere.

Skab balance

Når du køber vin til maden, handler det først og fremmest om at skabe balance mellem de to. Hvis du er ny inden for vinens verden og ikke ved så meget om emnet, er dette den første regel, du skal huske. Når der er balance mellem vin og mad, vil de to elementer nemlig komplementerer hinanden helt perfekt og derved skabe den gode smagsoplevelse.

Det vil sige, at du ikke må vælge en vin, der er for kraftig i forhold til den ret, du serverer, mens vinen på samme tid heller ikke må være for let. Hvis vinen er for kraftig, vil den overdøve de fine smagsnuancer i maden, mens en alt for let vin vil overdøves af maden, så vinen ikke har mulighed for at bringe de gode smage i eksempelvis en steak frem.

Derfor er balance nøglen til at matche vin og mad, så du kan tage dine søndagsmiddage til et helt nyt niveau. Her er nogle eksempler:

  • Let og lyst kød som eksempelvis kylling: let og tør rødvin

  • Tungere retter som eksempelvis svin og kalv: en fyldigere og mere kraftig rødvin