Kom godt på vej til god kaffe

Danmarks folkefærd er et af de mest kaffedrikkende i verden. Vi drikker nemlig i gennemsnit hver især omkring 3-4 kopper kaffe dagligt. Vi kan rigtig godt lide kaffe. Men du kender måske også, at din kaffe derhjemme ikke helt smager som kaffen, du får på din yndlingskaffebar? Det kan der være flere grunde til. Måske køber du en anden kaffesort i supermarkedet, end de gør på cafeen, måske er kafferistningen anderledes, eller måske brygger I kaffen på helt forskellige måder. Her har du en guide til, hvordan du kommer godt på vej til den rigtig gode kaffe!

Først og fremmest findes der mange kaffesorter, som hver især har forskellige egenskaber. Når kaffebønnerne bliver ristet, frigives smag og aroma, og kaffebønnernes farve og størrelse ændrer sig. Store og ensartede bønner giver den bedste kaffe. Desuden skelnes der mellem tre ristningsgrader, lys, mellem og mørk, som ligeledes har nogle forskellige kvaliteter. Der er altså stor forskel på smagen af din kaffe alt efter, hvilken kaffesort og kafferistning, der er tale om. Selvom der findes formalet kaffe i rigtig god kvalitet, er det en fordel at købe hele kaffebønner, som du selv kan male med en kaffekværn.

Hos Kaffeguiden kan du læse mere om kaffesorter, ristning og meget mere. Du kan eksempelvis også købe kaffebønner og kaffeudstyr og dermed prøve dig frem for at finde ud af, hvilken slags kaffe, som du bedst kan lide.

6 gode råd

  1. Brug kaffe af god kvalitet. Gerne friskmalet og -ristet til hver brygning.
  2. Brug frisk, rent, koldt vand. Du kan med fordel også bruge et vandfilter eller kildevand, men det er ikke nødvendigt. Du skal dog ikke bruge destilleret vand!
  3. Mal dine kaffebønner efter det, som du skal bruge dem til. Det skal eksempelvis være fintmalet kaffe til espresso, en smule grovere til mokka og groft til stempelkandekaffe. Til filterkaffe skal kaffebønnerne males midt imellem fint og groft.
  4. Din kaffemaskine skal både være ren og have den rette temperatur. Olien fra kaffe sætter sig nemlig i maskinen og kan blive harsk. Kaffemøllen bør ligeledes holdes ren.
  5. Bryg kun den kaffe mængde kaffe, som du har tænkt dig at drikke eller servere inden for 25 minutter. Smagen kan nemlig ændre sig efter brygning, hvorfor kaffe bør drikkes umiddelbart med det samme.
  6. Kaffens temperatur bør aldrig komme over 96 grader.