Injektionsnåle til endoskopi? Her er, hvad du skal se efter

Medicinsk udstyr til brug i sundhedssektoren kræver sjældent den store salgstale, for du er ligesom nødt til at købe og bruge det for at udføre medicinske eller kirurgiske procedurer. Dette gælder bl.a. for endoskopiske injektionsnåle, som gør det muligt at foretage celleprøver som supplement til den indsigt, du opnår via endoskopets ultralydshoved. Men nu er alle injektionsnål ikke lige gode til alt.

Injektionsnåle adskiller sig fra hinanden

Hvad kan du fx have in mente, når du ønsker at finde de rette injektionsnåle? Der skulle gerne være en luer lock i nålen, altså et indvendigt gevind, der gør det muligt at låse nålen fast. Og det skulle også gerne være en trinnål, du benytter dig af, så du kan justere det indre rørs diameter for at øge injektionsstrømmen. Nålens længde er naturligvis heller ikke ligegyldig, ca. 2 til 5 mm er det typiske.

Ergonomiske endoskopiske injektionsnåle

Det kræver teknik at udføre en endoskopisk undersøgelse kombineret med udtagning af celleprøver – af den årsag skal udstyret være til at arbejde med, uden sundhedspersonalet behøver indtage en krampagtig arbejdsstilling for at bruge udstyret. Derfor giver det i øvrigt mening at vælge modeller inden for injektionsnåle med ergonomisk håndtag, så arbejdet bliver en smule mindre belastende.

Hold øje med CE-mærkningen

Endelig er det selvfølgelig vigtigt at vide, om produktet er CE-mærket og må markedsføres inden for EU. Ikke at CE-mærkning er nogen garanti for produktets kvalitet, men i injektionsnåle tilfælde vil det i det mindste betyde, at produktet er godkendt til medicinsk brug. Som du kan fornemme, har du en del at tage stilling til, selv når du skal finde så lavpraktisk udstyr som engangsnåle til endoskopi.

Er du tvivl om, hvorvidt en konkret injektionsnål fx egner sig til gastroskopi, så læs injektionsnålens datablad – sådan et skulle forhandleren gerne have i sin besiddelse, ellers er der nok ugler i mosen.