Få helt styr på økonomien omkring din firmabil

De fleste danskere har en generel interesse i at spare penge. Vi lægger budgettet, kigger i tilbudsaviser og handler i genbrugsforretninger. Selv når vi skal købe bil, kigger vi efter brugte biler, og brugtbilmarkedet oplever en enorm for tiden – men når vi så har købt bilen, så stopper mange med at undersøge, om der stadig kan spares på bilen. Man siger, at biler altid er en udgift, og det kan der godt være noget om. Når det er så er sagt, så ligger der intet i vejen for at forsøge at mindske denne udgift, så meget som muligt. Her kommer et par til lige netop det.

Rettigheder for firmabil

Da der er kommet nye regler for firmabil beskatning, kan det være svært at finde rundt i dem allesammen. I grove træk skal det dog forstås, at beskatningsgrundlaget er den regnskabsmæssige værdi på bilen, medmindre der er tale om en helt ny bil. Dertil kommer dog en række ekstraomkostninger, som kan være meget varierende, alt efter hvor du køber din bil fra. Selve metode for at beregne de firmamæssige skattefordele er de samme, det er blot satserne, der ændres frem mod 2025. Husk at du bliver beskattet af fri firmabil, hvis din arbejdsgiver stiller en bil til rådighed, og betaler alle dens udgifter.

Ny bil vs. brugt bil

Som vi var inde på lidt tidligere, så er der for alvor gang i brugtbilsmarkedet. Derfor skelnes der også mellem nye biler og brugte biler, når det kommer til firmabil beskatning. Er din bil under 3 år gammel, bliver du nemlig beskattet af firmabilens nyværdi inklusiv registreringsafgift. Er din bil derimod over tre år gammel, så du bliver rent faktisk kun beskattet af bilens reelle værdi, også kaldet handelsprisen. Derfor kan du i nogle tilfælde spare op imod 50% i brugtvognsbeskatning, hvis du beslutter dig for, at din firmabil skal være en brugt bil, fremfor en fabriksny variant. 

Kilometerpengene tæller også

Det gælder altså om at kigge tingene i sømmene, så man ikke undgår de velkomne besparelser. Står du i en situation, hvor det ikke er muligt at have en fri firmabil, så kan du privatlease en bil, og få kørselspenge. Med privatleasing må du også gerne bruge bilen til at hente børnene i vuggestuen eller køre ud at handle, og når du så bruger bilen til at køre ud at besøge kunder, kan du få udbetalt kørselspenge af din arbejdsgiver – og arbejdsgiveren kan trække dem fra i skat.