Koldinghus museum

Museet på Koldinghus er guld for historieelskere. Museet rummer samlinger, som blandt andet omfatter interiører helt tilbage fra 1500-tallet og frem til vores egen tid. Derudover findes romansk og gotisk kirkeskulptur, kunsthåndværk og ældre dansk billedkunst blandt museets fine udstillinger. Så tag hele familien på et historisk eventyr på det gamle Koldinghus Slot.

Læs om følgende emner på Koldinghus i nedenstående artikel:

 • Om Koldinghus Slot
 • Udstillinger
 • Rundvisninger
 • Aktiviteter for børn
 • Slotsbutikken
 • Madkælderen
 • Entrépriser
 • Beliggenhed og parkering
 • Åbningstider

Om Koldinghus Slot

Koldinghus Slots bebyggelse startede tilbage i 1268. Her ønskede den danske konge en borg, som kunne vogte grænsen mellem det danske kongerige og hertugdømmet Slesvig. Katastrofebranden i 1808 lavede stor skade på Koldinghus, men slotsruinen har siden da tiltrukket sig meget opmærksom som malerisk ruin. Mange malere og digtere har ligeledes brugt Koldinghus som inspirationskilde. Gennem mere end 100 år er ruinen blevet restaureret og har gradvist fået en indretning til kulturhistorisk museum.

Udstillinger på museet

Koldinghus Museums faste udstillinger består af Historien bag Koldinghus, herunder restaureringen af Koldinghus, Christian 4. på Koldinghus, Dansk guld og sølv og Porcelæn og Fajance. Herudover kan du opleve spændende særudstillinger af ganske høj kvalitet på museet. Det brede udvalg af kunst og historie vil friste mange familiemedlemmer, og derfor er det oplagt at besøge Koldinghus Museum med hele familien.

Rundvisninger

Du kan komme på weekendrundvisning hver lørdag og søndag kl. 14 på Koldinghus Slot. Rundvisningernes temaer er forskellige og bliver løbende offentliggjort på Koldinghus’ hjemmeside. Du kan tilmelde dig en rundvisning i museets billetsalg på dagen for rundvisningen. Eftersom rundvisningerne er forbeholdt enkelte personer, henstiller Koldinghus til, at grupper bestiller en af slottets faste guider. Grupper kan opleve rundvisninger af en hel times varighed og tager for eksempel udgangspunkt i slottet og dets historie.

Aktiviteter for børn

Mangler du et spændende sted til din søns eller datters fødselsdag, er Koldinghus en sjov mulighed. Museet har mange tilbud for både, og børnefødselsdage på Koldinghus er et af disse. Børnene kan ligeledes prøve den kongelige keglebane eller besøge museets udklædningsværksted. Her kan de prøve imponerende renæssancedragter, som er syet af Den Kongelige Systue på Koldinghus. Derudover kan dine børn komme i lære ved hoffet, hvor de kan lære om fortidens adelsmænd og –frøkener.

Slotsbutikken

Koldinghus’ butik, Slotsbutikken, byder på et bredt udvalg af forskellige gaveartikler, herunder kunsthåndværk, legetøj og bøger med relation til museets spændende udstillinger. Derfor er der rig mulighed for at finde en gave til fødselaren eller til dig selv, hvis du holder af kunst og historie. Du kan besøge slotsbutikken uden at købe billet til Koldinghus Museum. Medlemmer af Museumsklubben får endvidere 10 % rabat på næsten alle varer i Slotsbutikken.

Madkælderen

Ønsker du at kombinere museumsbesøget på Koldinghus, kan du med fordel tage på Madkælderen i den hyggelige gamle kælder under slottets nordfløj. Køkkenet fokuserer her på sæsonbetonede og lokale råvarer samt masser af autentisk kærlighed til mad.

Hver dag til frokost kan du give dig i kast med en lækker klassisk frokostbuffet i Madkælderen. Buffeten består af et udvalg af det allerbedste fra det traditionelle, danske frokostbord og kan nydes fra kl. 11.30-15. Det er en god idé at bestille bord i forvejen.

Torsdag, fredag og lørdag aften kan du desuden spise en skøn middag i Madkælderen. Middagens første del byder på en lækker aperitif og snack, efterfulgt af en 4-retters gourmetmenu. Som prikken over i’et serveres kaffe, avec og sødt. Derudover er der vin ad libitum hele aftenen. Vær opmærksom på at reservation er nødvendig. Aftenen i Madkælderen starter kl. 18.30 og slutter kl. 22, når slottet lukkes af for natten.

Entrépriser

Billetpriserne til Koldinghus Museum er følgende:

 • Voksne: 95 kr.
 • Børn og unge 0-17 år: Gratis
 • Studerende: 50 kr.
 • Gruppepris (min. 10 pers.): 75 kr.

I højsæsonen, som ligger mellem d. 28. april – 3. november er priserne således:

 • Voksne: 125 kr.
 • Børn og unge 0-17 år: Gratis
 • Studerende 65 kr.
 • Gruppepris (min. 10 pers.): 100 kr.

Du kan desuden købe et årskort til Koldinghus. På denne måde får du fri entré til slottet 361 dage om året, invitationer til alle udstillingsåbninger, klubaftener, foredrag, juletræsarrangementer og nytårskur. Derudover får du de førnævnte 10 % rabat i Slotsbutikken, særtilbud på mail og sms samt andre fordele. Årskortet koster 275 kr.

Beliggenhed og parkering

Koldinghus’ adresse er Koldinghus 1. i Kolding. Du kan let finde frem til museet i bil, men der er også gode muligheder for at tage offentlig transport til attraktionen. Koldinghus ligger nemlig blot fem minutters gang fra Kolding Banegård, rutebilstation og bybusterminal.

Ankommer du i bil til Koldinghus er der et bestemt antal P-pladser til rådighed i og lige uden for Staldgården ved museet. P-afgiften koster 11. kr. pr. time, og to af pladserne inde i Staldgården er forbeholdt handicapbiler. Disse P-pladser samt P-pladser for busser er gratis.

Åbningstider Koldinghus

Koldinghus Museum og resten af Koldinghus har åbent næsten alle dage fra kl. 10-17 året rundt. De eneste dage Koldinghus har lukket er d. 24. december, 25. december, 31. december og 1. januar.