Skal du bestille en bedemand til begravelsen?

Skal du bestille en bedemand til begravelsen?

Har du også tænkt over, hvad det indebærer at være en bedemand? Er det egentlig noget, man kan undvære, når man skal planlægge en begravelse? Det korte svar er “ja”, for det er ikke lovpligtigt at kontakte en bedemand i forbindelse med et tab. Alligevel er der mange, der vælger at gøre det, fordi det tager noget af presset af en selv i en svær tid.

Det starter med en samtale

I langt de fleste tilfælde vil et eventuelt samarbejde med en bedemand starte med en samtale. Ved samtalen vil I sikkert også aftale, hvor meget bedemanden skal hjælpe med.

Men samtalen er også i sig selv en af de opgaver, en bedemand tilbyder. Det er en del af bedemandens arbejde at hjælpe de, der har det svært.

En bedemand kan faktisk godt lidt fungere som en psykolog. Det er i hvert fald en fagperson, der taler med dig om det, der er svært, og som samtidig tilbyder at hjælpe med at håndtere smerten fremover.

Men hvad indebærer de praktiske opgaver?

Det praktiske arbejde

Det aftales som sagt oftest mellem bedemand og pårørende, hvor omfattende bedemandens arbejde skal være.

Det er typisk, at bedemanden hjælper med levering af kiste, som I desuden sandsynligvis har fundet sammen. Derudover hjælper bedemanden ofte med levering af ligtøj, at placere den afdøde i kisten og desuden gøre ham eller hende “klar” til begravelsen med påklædning og makeup. Bedemanden foretager ofte rustvognskørslen, og hvis den afdøde skal brændes, hjælper bedemanden ofte med levering af urne og transporten af urnen til krematoriumet.

Gør det, der er bedst for dig selv

Det allervigtigste at tænke på når du skal beslutte, om du skal kontakte en bedemand, er, hvordan din nuværende situation ser ud. Er du meget påvirket af tabet? Har du brug for nogen at tale med? Har du måske mangel på overskud?

Sorg er en svær tid. Derfor er det vigtigt, du passer godt på dig selv. Der er bedemænd over alt i Danmark, så uanset om du skal bruge en bedemand i Kolding, Aarhus eller København, så skal det nok være muligt at finde en!