Kender du reglerne for videoovervågning?

Det er blevet mere og mere almindeligt, at vi både som private eller erhverv opsætter videoovervågning. Der er dog stadig en smule forvirring ift. hvordan de gældende regler omkring brugen af videoovervågning er udformet.

Det betyder ikke, at det er forbudt – hverken for private eller erhvervsdrivende – at filme. Som privat er du nemlig helt i din ret til at opsætte et videokamera, men det må kun filme DIN grund. Det må altså ikke være indstillet, så det f.eks. filmer det offentlige fortov o.l. eller din nabos private grund. Er billedet stillet ind på din egen adresse, er der derimod intet forkert ved det. Du kan derfor roligt montere videoovervågning, hvis det f.eks. er for at overvåge omkring din egen hoveddør.

Skal man skilte med det?

Der er visse lovmæssige bestemmelser, som betyder, at du skal skilte med det, hvis du har opsat videoovervågning. De regler gør sig gældende ved, at man som virksomhed tydeligt skal skilte med at der anvendes videoovervågning. Skiltningen skal være ved indgangen, så der ikke hersker tvivl om anvendelsen overfor både egne ansatte såvel som naturligvis kunder i butikken.

På privat grund behøver man dog ikke at oplyse om brug af videokamera. I hvert fald ikke så længe det udelukkende er den private grund, som filmes. Dog skal man skilte, hvis man videoovervåger steder, hvor der forekommer færdsel fra f.eks. postbud, skraldemænd etc.

Bemærk desuden at skiltning af brug af videoovervågning ikke blot behøver at være noget, man er tvunget til at sætte op. Der er nemlig også det positive ved det, at skiltningen kan have en præventiv effekt imod bl.a. indbrud.

Klistermærker til skiltning kan erhvervs hos f.eks. Billesbølle.

HUSK! Som privat må du ikke dele materiale fra overvågningen

Man ser det igen og igen på de sociale medier: folk, som deler video og billeder af personer i færd med at begå kriminalitet.

Men det er bare ulovligt. I hvert fald som privatperson. Her kan du nemlig blive pålagt en bødestraf for at dele optagelserne.

For folk med erhverv er det lidt anderledes. Her må man nemlig gerne dele overvågningsmateriale med andre virksomheder, men kun inden for samme organisation eller branchesammenslutning.

Optagelserne skal dog tilrettes, så det udelukkende er personer, der begår kriminalitet, der vises. Alle andre skal censureres.

Du skal ligeledes allerede have anmeldt forbrydelsen FØR deling, og du skal have en formodning om, at dem du deler med, kan forventes at blive udsat for tilsvarende kriminalitet.

De filer, som du deler, skal desuden deles over private og lukkede systemer. Altså ikke i en Facebookgruppe og heller ikke via en cloud-tjeneste.

NB! Denne artikel opdateres ikke og informationer kan derfor være forældet ved senere læsedato end udgivelsestidspunktet.