Har du styr på elsikkerheden i din bolig?

Dette indhold er sponsoreret.

Sjældent sker der uheld med el i din bolig, der er så seriøse, at de har store og skræmmende konsekvenser. Når det så er nævnt, er der mange, der ikke ved, hvad de skal gøre, når strømmen går. Her i artiklen får du hjælp til, hvordan du lokaliserer problemet, hvordan du løser det, og hvad du skal ændre, hvis du skal ændre noget. De få fatale uheld skyldes i højere grad dygtige ingeniører og innovativt design, ikke vores viden om strømmen i hjemmet.

Hvis strømmen går i hele nabolaget

Går strømmen i din bolig – lejlighed eller hus – så er der flere ting, du skal gøre. Først og fremmest skal du tjekke, hvor strømmen er gået. Bor du i en lejlighed, er det meget let – du kigger ud ad vinduet over til naboen – har de strøm? Hvis de har, er det formentlig et lokalt problem i din lejlighed. Hvis du bor i en bolig, der ligger på landet eller med langt til nærmeste nabo, så kan det være sværere at finde ud af, om det er din strøm eller hele ”nabolagets”. Her kan du tjekke strømafbrydelser på dette link og blive klogere på problemet.

Hvis det er lokalt, så find en lommelygte og elkassen i din bolig. Den kan hænge mange forskellige steder, typisk i entreen, i et lille skab eller kælderen. Når du har fundet den, er afbryderen slået fra. Du kan forsøge at slå den til igen, og slår den fra med det samme, skal du ikke prøve dette igen. Det er formentlig en sikring, som skal skiftes. Tjek alle sikringer igennem, og skift den, der er sprunget. Typisk vil det klare problemet. Er det hele nabolaget, kan du kontakte dit elselskab eller bare vente på, at strømmen kommer igen. Det får nok en del opkald, når du ringer, så ventetiden kan være lang.

Skift den gamle elkasse ud med en ny

En gammel elkasse skal skiftes. Bliver den ikke det, kan du være uheldig, at strømmen går og ikke kan fikses ved at skifte en sikring. Den kan brænde sammen og i værste tilfælde være til skade. Hvis du tjekker din elkasse, kan du ofte se, hvornår den er fra. Er den ældre end 30 år, vil det være en rigtig god ide at undersøge muligheder for at få den skiftet. Det kan du gøre ved at kontakte en elektriker, der kan fortælle dig, om det er nødvendigt.

Undgå altid frie ledninger og tændte stik

I tilfælde af at du aldrig har hørt det – så respekter altid strøm. Din strøm, der kommer fra stikkontakten, er ikke livsfarlig, men kan give en ubehagelig oplevelse, hvis du ikke har styr på sikkerheden. Løse ledninger er et kæmpe no-go. Hvis de er løse og sidder i stikkontakt, skal de som et minimum være slukkede, men frakobl altid efter brug. En anden hyppig årsag til stød er opsætning af lamper. Husk altid at frakoble strømmen i det rum, du håndterer ledning med strøm i. Det tager ikke lang tid, og at undlade kan være farligt. Tag dine forbehold, når det kommer til strøm.