Bliv klogere på dine marker med analysedata

Hvis du er landmand og er interesseret i nye og bedre muligheder, så læs med her, hvor vi præsenterer idéen om et præcisionslandbrug. Et præcisionslandbrug er et i kraft af, at der bruges mere præcise udregninger i forhold til behandling af afgrøderne. De præcise udregninger får landmændene fra digitale teknologier, som derefter kan tildeles et landbrugskort.

En optimering, der sparer dig for penge

Information om afgrødernes sundhedstilstand er afgørende vigtig information for landmanden, der ønsker en god høst.

Når en landmand omstiller fra et traditionelt til et præcisionslandbrug, så skal den værdifulde information allerførst indsamles. Dette gøres ved hjælp af droner, som flyver over markerne og aflæser disses sundhedstilstande. Dette kan fx afsløre, at der er et svampeangreb på vej, at planterne lider af stress, eller at der er blevet vandet for meget et sted. Det kan også fortælle landmanden, hvor det er mest fordelagtigt for ham at gøde, så han gør dette efter markens behov.

Det kan desuden bruges fremadrettet, hvis landmanden også forsøger sig på at lave en grønnere omstilling. Her kan data afsløre udvaskningen af kvælstof til vandmiljøet, hvilket kan motivere landmanden mod en grønnere retning.

Fra drone til landbrugsmaskine

Når dronerne har fløjet over markerne og indsamlet det nødvendige information, står landmanden tilbage med en masse data. Denne data skal naturligvis analyseres og forståeliggøres af databehandlere, så det bliver til brugbar information. Dette kan yderligere sættes i elektroniske formater, der passer til landbrugsmaskinernes GPS-maskiner, så landmanden bliver tildelt et landbrugskort med analysedata, der fx fortæller ham, hvor han skal gøde, mens han udfører opgaven fra sin landbrugsmaskine.

Der er ikke meget at komme efter: Et præcisionslandbrug vil både spare landmanden for penge og tid! Man siger, at vi i dag lever et i informationssamfund, fordi information bliver delt mere end nogensinde før. Vi har lettere ved at indhente data og skabe information, hvorfor der er så meget viden at dele – og det fortsætter sandsynligvis kun i den retning. Der går nok ikke mange år, før alle landmænd har omlagt til et præcisionslandbrug. Så det er med at komme i gang, hvis man ikke ønsker at stå sidst i køen.