5 plankeborde der kan opgradere enhver spisestue

Spisebordet er i de fleste hjem et af de mest centrale møbler. Det er her familie eller samboer samles om måltider, lektier og alt muligt andet. Af denne grund er spisebordet et essentielt møbel og et møbel meget anden indretning er afhængig af. På trods af dette, kan det hurtigt blive lidt ensformigt med spiseborde.

En type bord der virkelig har skubbet til spiseborde de seneste år har været plankeborde. Plankeborde der kendetegnes ved at have planker fremfor én samlet bordplade giver nogle nye, interessante muligheder i forhold til boligindretningen. Vil du vide mere om plankeborde og have lidt god inspiration bør du følge med når vi gennemgår 5 forskellige plankeborde.

1 – Det klassiske

Som vi skal se, kommer plankeborde i mange stilarter, typer og størrelser. Et godt sted at starte er dermed med et klassisk og alsidigt plankebord. Et sådan et finder vi med Blokhus’ L240-spisebord. Klassisk i stil og i en god størrelse har det stort set alt hvad de kan få brug for fra et plankebord.

De sorte metalben står i god kontrast til de elegante planker i massivt egetræ, og alt i alt fremstår bordet solidt og lader materialerne tale for sig selv. Bordet kan fint have plads til de fleste familier, men ønsker du ekstra plads til eventuelle gæster, kan du udvide med tilkøb af tillægsplader.

2 – Det industrielle

En trend der går på tværs af mange typer plankeborde, og som ofte er med til at gøre dem lidt interessante, er at det hele er lidt råt. De rå planker og metallet er ofte lidt mere spændende og interessante end de helt normale spiseborde. Dette også godt til borde i et lidt mere industrielt look.

Tag for eksempel Hipstorys plankebord. Plankerne er i mørkt fyrretræ og har et ret råt look der i kombination med de mørke metalben får bordet til at ligne noget fra et skibsværft i New York for 100 år siden. Med mål på 130 x 73 cm passer bordet perfekt som spisebord i et lille hjem, eller alternativt som et lækkert skrive- og arbejdsbord.

3 – Oversize

Plankeborde er også gode i en lidt større skala. Mens mange spiseborde hurtigt kan virke fejlproportionerede i større størrelser, viser plankeborde sig her i sit es. Dette gælder særligt hvis du vælger et bord med store planker og store ben.

De store elementer giver følelsen af et ”naturligt” stort bord. Tag for eksempel et Venus plankebord med dets to store planker og store ben. Der er en visuel vægt som egner sig godt til et bord af denne størrelse. De lidt mørke, tunge farver hjælper også med at give indtrykket af et stort og stabilt bord.

4 – Det stilede

Indtil videre har vi mest set på de lidt rå plankeborde, og selvom en stor del af charmen ved et plankebord ofte er, at det har et lidt råt look, behøver det ikke være sådan – tværtimod. Der er plankeborde for enhver smag, så hvis du er til det lidt mere stilede og de rene linjer, er der også plankeborde for dig.

Her kan nævnes Apartment plankebordet. De elegante egetræsplader er helt lige og ligner mere planker fra et veldesignet, dansk parcelhus end fra en svensk ødegård. Sammen med det spinkle stål-stel får du et udtryk der er noget anderledes end det vi har set på tidligere, men bevarer stadig plankebordets coolness.

5 – Det retro

Det sidste plankebord vi vil se på, er i den mere retro afdeling. Retro-møbler har virkelig taget den danske boligindretning med storm, og vi elsker at blande møbler fra en række årtier – alt fra 50’erne, 60’erne og 70’erne mixes og matches på fedeste vis. Også plankeborde kan få et nyt udtryk hvis du tænker lidt retro indover.

Som et eksempel tager vi et plankebord der skubber lidt til grænserne for definitionen af et plankebord. Bordpladen er nemlig én stor, men Morgantowns spisebord er udført i sildeben med store, mørke træben. Sildebenene giver en fed 60’er følelse, og koblet sammen med de store, sorte ben får bordet et udtryk der fint mixer det retro og det lidt industrielle.